Verklaring t.a.v. de vliegramp vlucht MH17 in Oekraïne

21 jul

De 283 inzittenden en 15 bemanningsleden van Malaysia Airlines vlucht MH17 die op 17 juli jl. ten gevolge van het vliegtuigongeluk in Oost-Oekraïne zijn gestorven zijn zeer waarschijnlijk slachtoffer geworden van het conflict in Oekraïne. Hun dood was onnodig en mocht het vliegtuig daadwerkelijk zijn neergehaald zelfs schandelijk. Het Nederland-Rusland Centrum betreurt deze gebeurtenis; allereerst verdienen alle nabestaanden, vrienden en bekenden van de slachtoffers onze medeleven en blijk van steun bij de verwerking van hun verlies. Dat geldt in het bijzonder voor de Faculteit Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, wiens gastvrijheid wij genieten voor onze huisvesting. De Faculteit Medische Wetenschappen heeft met de dood van studente Geneeskunde Emma Essers een groot verlies te betreuren.

Het Nederland-Rusland Centrum veroordeelt alle vormen van geweld tegen onschuldige burgers in het gewapende conflict in Oekraïne en vindt daarom dat de onderste steen boven moet komen. Té veel is op dit moment nog onduidelijk over de daadwerkelijke toedracht van dit dodelijke incident. Wij ondersteunen daarom de uitspraken die door de Nederlandse regering bij monde van Minister President Mark Rutte en Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zijn gedaan: er moet een onafhankelijk onderzoek komen en onderzoekers dienen ongehinderde en vrije toegang te krijgen tot de rampplek. Nabestaanden hebben het recht om  waardig afscheid te nemen van hun dierbaren. Daarom moet er op een fatsoenlijke manier worden omgesprongen met de stoffelijke overschotten en persoonlijke eigendommen van slachtoffers en dienen deze zo spoedig mogelijk te worden gerepatrieerd.

Mocht na grondig en gedegen onderzoek blijken dat het vliegtuig daadwerkelijk is neergehaald dan is hier sprake van een misdaad en een duidelijke schending van het (inter)nationaal recht. De verantwoordelijken moeten zich dan overeenkomstig met internationaal geldende normen verantwoorden in een eerlijk proces. Alleen zo kan de nagedachtenis aan de slachtoffers eer aan worden gedaan.