Lezing: Oom Kostja’s troost. De Russische Drooglegging van 1914-1925

14 nov

Op donderdag 24 november 2016 a.s. organiseert het Centre for Russian Studies de lezing 'Oom Kostja’s troost. De Russische Drooglegging van 1914-1925'.
Incompetente machthebbers en wodkadronkenschap zijn vaste bestanddelen van Westerse beelden over Rusland. Zoals zoveel van die beelden zijn ze zowel waar als onwaar. Zo  dronken de Nederlanders in de 19e eeuw beduidend meer alcohol dan Russen. Maar in de 20e werden de Russen onbetwiste kampioenen. Ze leverden hun heersers een hoofdpijndossier dat nog steeds actueel is. 

Weinigen weten dat aan de Amerikaanse Drooglegging een Russische vooraf ging. Tussen 1914 en 1925 was er in geen Russische kroeg of winkel een slok sterke drank te krijgen. Net zoals in de Verenigde Staten had dit beleid rampzalige gevolgen. Legde het in de VS de machtsbasis voor de mafia, in Rusland ontketende het de drinker. Hoe een oplossing zonder een probleem tot een probleem zonder oplossing werd. Een stichtelijk verhaal met s(j)tof tot nadenken in de donkere dagen voor Kerst.

De lezing zal plaatsvinden in het Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 te Groningen om 20.00 uur.
Toegang: gratis
Data/Tijd: 24 november 2016 om 20.00 uur
Spreker: Ad van de Staaij, Oost-Europa-historicus
Gelieve aanmelden via t.mironava@rug.nl