Cursusaanbod voorjaar 2015

10 dec

In het voorjaar van 2015 bieden wij u een groot en gevarieerd cursusaanbod aan. Inschrijven voor deze cursussen is mogelijk t/m 8 januari 2015 via het formulier op onze website. Meer informatie over de individuele cursussen vindt u hieronder of in de cursusfolder.

Europa in het Interbellum: van oorlog naar oorlog

Europa gevangen tussen democratie, communisme, fascisme, totalitarisme en nationalisme

De benaming interbellum (letterlijk: tussen de oorlog) geeft al aan wat er mis ging: na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) volgde nog een tweede (1938/1939-1945). Het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog kan echter niet volledig verklaard worden door ‘open eindes’ die de Eerste Wereldoorlog had achtergelaten. Deze cursus legt de nadruk op de ontwikkelingen op het Europese continent en de internationale betrekkingen waarbinnen de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen ontstaan.

Data: 10 colleges, 22 januari t/m 2 april. 26 februari vervalt. 11:00-13:00  
Docent: Nicolaas A. Kraft van Ermel, MA

Meer informatie over deze cursus vindt u in de cursusfolder of op onze website.
 

Venetië: geschiedenis van een 1000 jarige Republiek

Opkomst, ondergang en herrijzen van een opmerkelijke stad

Wie tegenwoordig aan Venetië denkt, krijgt associaties met een stad in het water, met carnaval, met romantiek en met veel oud en contemporain cultureel erfgoed. Er was echter een tijd dat deze Koningin van de Adria een uiterst belangrijke handelsmogendheid was in het Oostelijk Middellandse Zeegebied.  Deze cursus zal niet alleen de nadruk leggen op de tijd van de Republiek maar ook zal er uitgebreide aandacht zijn voor het Venetië onder Oostenrijks en Italiaans bestuur. Deze cursus gaat over de geschiedenis van Venetië. Zijn opkomst, zijn functioneren als vroegmoderne grootmacht en zijn ondergang.

Data: 10 colleges, 22 januari t/m 2 april. 26 februari vervalt. 14:00-16:00   
Docent: prof. dr. Hans van Koningsbrugge

Meer informatie over deze cursus vindt u in de cursusfolder of op onze website.

 

Misdaad loont!

De opkomst van de nieuwe Russische vrouwen-detektiv

In vier wekelijkse besprekingen bekijken we de fenomenale opkomst van het genre ‘detective/thriller’ , vanaf het begin anderhalfveeeuw geleden met Edgar Allan Poe’s The purloined letter tot aan vandaag de dag. In 2000 werden van de romans van Agatha Christie een miljard kopieën verkocht, waarvan (tussen 1986 en 1993!) ruim 30 miljoen in Rusland.
Wat verklaart die populariteit? Wat is het succes van de zogenaamde populaire literatuur/cultuur? Is de oude verdeling tussen high en low culture niet meer gangbaar? Waarom lezen we detectiveromans en hoe lezen we ze? Deze en andere vragen zullen we proberen te beantwoorden aan de hand van drie voorbeelden uit de moderne Russische detektiv .

Data: 4 colleges:  10, 17, 24 & 31 maart 2015 19:30-21:30u, incl. 15 minuten pauze
Docent: dr. Elka Agoston-Nikolova

Meer informatie over deze cursus vindt u in de cursusfolder of op onze website.