Cursusaanbod najaar 2019: Polen, Japan & het Palestijns-Israëlisch Conflict

3 jun

In het najaar van 2019 bieden wij u in Groningen en Zwolle een nieuw gevarieerd cursusaanbod aan, met aandacht voor Polen, Japan en het Israëlisch-Palestijns Conflict. Inschrijving is mogelijk t/m 6 september via het formulier. Informatie over de individuele cursussen vindt u hieronder.

In Groningen bieden wij de volgende cursus aan:

In Zwolle bieden wij de volgende cursus aan:


Nog is Polen niet Verloren: een geschiedenis midden in Europa

Polen geldt als een van de lastige landen binnen de EU: de rechtsstaat staat onder druk en de huidige regering voert een uiterst nationalistisch beleid. Deze ontwikkelingen kwamen niet zomaar uit de lucht vallen: het heeft alles met Polens lastige geschiedenis te maken. Dit heeft Polen tot een strijdvaardige natie gemaakt.

In deze cursus lopen we chronologisch door de Poolse geschiedenis heen: we zullen zien dat Polen een belangrijke rol heeft gespeeld in de Europese geschiedenis. Strijd voor vrijheid en gerechtigheid loopt als rode draad door Polens geschiedenis. Dit heeft Polen getekend: het land zag zichzelf als ‘Christus onder de naties’ en als slachtoffer van de geschiedenis. Dit eigenbeeld speelt het land nu parten: Polen leven met én in het verleden. Wie iets wil begrijpen over het huidige Polen moet het verleden kennen.

Data: 10 colleges,  26 september & 3, 10, 17 en 31 oktober & 7, 14, 21 en 28 november & 5 december 2019 11:00-13:00u
Locatie: Groningen (nader aan te kondigen)
Kosten
€ 232,00 incl. BTW voor HOVO-cursisten en overige belangstellenden
€ 275,00 excl. BTW voor tolken en vertalers in het kader van de verplichte bijscholing (18 PE-punten. Het Nederland-Rusland Centrum is aangewezen als erkende opleidingsinstelling in het kader van het Besluit permanente educatie Wbtv)
 
Meer informatie of inschrijven via het formulier.

Banzai! Japan 1900-1943: Opkomst en ondergang van een nieuwkomer op het wereldtoneel

Japan was het laatste land dat het Imperialisme omarmde. De Japanse staat nam welhaast uit het niets een plaats in op het wereldtoneel. Hoe was dit mogelijk? Hoe raakte Japan betrokken bij de Eerste en Tweede Wereldoorlog? In deze cursus zullen de eerste cruciale 40 jaar van de 20ste eeuw vanuit Japans perspectief worden belicht.

De cursus biedt inzicht in de opkomst en ondergang van het land van de Rijzende Zon. Gelet op de actuele ontwikkelingen in en rondom Japan (opkomst nationalisme en Noord-Korea) een must voor iedereen die meer van dit onderbegrepen land wil begrijpen.

Data: 26 september & 3, 10, 17 en 31 oktober & 7, 14, 21 en 28 november & 5 december 2019 14:15-16:00u
Kosten
€ 232,00 incl. BTW voor HOVO-cursisten en overige belangstellenden
€ 275,00 excl. BTW voor tolken en vertalers in het kader van de verplichte bijscholing (18 PE-punten. Het Nederland-Rusland Centrum is aangewezen als erkende opleidingsinstelling in het kader van het Besluit permanente educatie Wbtv)
 

Meer informatie of inschrijven via het formulier.


Een gebed zonder einde? Het Palestijns-Israëlisch conflict na 1967

We zouden er bijna aan gewend raken: in het Heilig Land woedt een wel haast onoplosbaar conflict. Een conflict dat niet heeft geleid tot vele doden, gewonden en verwoeste levens, maar zich ook wereldwijd uitstrekt. Wie heeft er nu geen mening of gevoelens over het Palestijns-Israëlisch conflict? Op een of andere manier is het Palestijns-Israëlisch conflict geen ver-van-mijn-bed-show. Israël en de Palestijnen hebben veel zelfverklaarde "vrienden" en "vijanden".

Ondanks dit alles bestaan er veel misverstanden en is er een gebrek aan kennis over het conflict. In 2018 is daarom al de voorgeschiedenis en het ontstaan van het conflict behandeld in een cursus. In deze cursus vervolgen wij de geschiedenis na de zesdaagse oorlog van 1967. Het is een geschiedenis van bezetting, opstanden, hoop op vrede en de teloorgang daarvan. Zou het conflict daadwerkelijk een gebed zonder einde zijn?

Docent: Nicolaas A. Kraft van Ermel, MA

Data: Dinsdag 1, 8, 15 en 29 oktober & 5 november 2019, 14.00-16.00u.
Kosten
€ 121,00 incl. BTW voor HOVO-cursisten en overige belangstellenden
€ 140,00 excl. BTW voor tolken en vertalers in het kader van de verplichte bijscholing (9 PE-punten. Het Nederland-Rusland Centrum is aangewezen als erkende opleidingsinstelling in het kader van het Besluit permanente educatie Wbtv)

Meer informatie. Inschrijving is mogelijk via onze samenwerkingspartner U3L.
Mocht u de cursus voor PE-punten willen volgen, neem dan contact met ons op (winkel@nrce.nl, 050-3637823)