Cursusaanbod Najaar 2015

18 aug
In het najaar van 2015 bieden wij u een gevarieerd cursusaanbod aan. Inschrijven voor deze cursussen is mogelijk t/m 6 september 2015 via het formulier op onze website. Meer informatie over de individuele cursussen vindt u hieronder of in de cursusfolder.
 

De Koude Oorlog

Hoe kapitalisme en communisme de wereld in een nucleaire wurggreep hielden

Iets minder dan vijf decennia hield de Koude oorlog de wereld in zijn beangstigende greep. Twee grootmachten, die zeer uiteenlopende ideologische uitgangspunten hadden stonden lijnrecht tegenover elkaar en bedreigden elkaar met het meest verwoestende van alle wapens: de atoombom. Het is een geschiedenis die op het eerste ogenblik zo simpel lijkt, echter, schijn kan bedriegen, want op de achtergrond spelen nog veel meer factoren mee. In deze cursus wordt ingegaan op alle belangrijke vragen over deze bijzondere periode wereldgeschiedenis, ook zal naar de actualiteit worden gekeken om de vraag te behandelen of wij ons nu ook in een Koude oorlog bevinden.

Data: 10 colleges, 24 september t/m 3 december (22 oktober vervalt ivm. herfstvakantie) 11.00u- 13.00u 
Docent: Nicolaas A. Kraft van Ermel, MA

Meer informatie over deze cursus vindt u in de cursusfolder of op onze website.
 


De onbekende jaren van de Sovjet-Unie

1937-1942 - De vergeten jaren van de Sovjet-geschiedenis

Als over de geschiedenis van de Sovjet-Unie gesproken wordt, dan worden vaak enkele periodes uitgelicht: de Russische revolutie, de jaren '20, de Grote Zuiveringen, de Tweede Wereldoorlog en het slot van de Koude Oorlog. De jaren '30 worden hierbij echter stelselmatig onderbelicht. En dat terwijl er in de Sovjet-Unie zelf en in de internationale betrekkingen van de Sovjet-Unie belangrijke ontwikkelingen optreden. Deze cursus poogt daar iets aan te veranderen en deze onbekende periode beter bekend te maken.

 

Data: 10 colleges, 24 september t/m 3 december (22 oktober vervalt ivm. herfstvakantie) 14.00u- 16.00u
Docent: prof. dr. Hans van Koningsbrugge

Meer informatie over deze cursus vindt u in de cursusfolder of op onze website.