Blog uit Omsk II

5 mrt

Oud-student Kalina Vrieze volgde een winterschool in het Siberische Omsk. Over haar belevenissen schreef zij een tweetal blogs. Hieronder vindt de tweede. De eerste blog kunt u hier lezen. Kalina is ook te volgen op polarsteps.

Een week geleden vertrok ik vanuit het koude Moskou en kwam aan in het bijna zomerse Nederland. Ondertussen is mijn “normale” leven weer begonnen en kijk ik terug op een fantastische tijd in Rusland. In deze blog lezen jullie over mijn belevenissen in Omsk en Moskou.

Op Valentijnsdag hadden we een uitstapje naar de olieraffinaderij van Gazprom-Neft in Omsk (zie de hoofdfoto van deze blog). Dit was een bijzondere ervaring. Ik heb jammer genoeg weinig beeldmateriaal hiervan, omdat telefoons strikt verboden waren. Elk “spionagemiddel” moesten we opbergen. Verder moesten we ten alle tijde onze helmen ophouden en mochten we niets vragen aan de medewerkers, want dat zou gevaarlijke gevolgen kunnen hebben… We werden vergezeld door een filmcrew die voor de lokale nieuwszender een stukje over ons maakte. Verschillende studenten werden “geïnterviewd”. Zij moesten bijvoorbeeld zeggen dat de fabriek erg milieuvriendelijk is, omdat de sneeuw zo mooi wit was en de lucht niet vies rook. Een beetje dubieus…

De volgende dag gingen we voor nog geen tien euro naar het ballet Esmeralda (zie foto 2). Daar verwenden we onszelf met een glas champagne en een broodje kaviaar. ’s Avonds belanden we in – naar mijn idee – de raarste club ooit. In het restaurant/club/karaokebar hadden we een soort interactieve avond, waarbij een presentator mensen aan verschillende tafels kort interviewde, spelletjes liet spelen of liet zingen. Verder was er elk uur een optreden van dames met wel heel weinig kleren aan. Ik begreep niet zo goed waarom ik daar was beland, maar de Russische meiden die ons meegenomen hadden leken dit de normaalste zaak van de wereld te vinden.

Foto 2: Het ballet
Foto 2: het ballet

Mijn allerleukste belevenissen in Omsk had ik tijdens het laatste weekend. Op zaterdag reden we in de husky-slee en mocht ik hem zelfs besturen. De honden waren zo blij en lief, ze hadden echt zin om de slee te trekken en dat ging dan ook best snel (zie foto 3). Op zondag gingen we naar Krasnoyarka: het recreatiecentrum van de Omsk-regio. We hebben ons daar de hele dag goed kunnen vermaken. In het berkenbos zagen we eekhoorns, we sleeden met hoge snelheid een berg af en we gingen schaatsen (zie foto 4 en 5). Daarna stond drie uur lang uitrusten in de banya op het programma. Op tafel stond wodka, bier, thee, mineraalwater, sjasliek, patat en pierogi. Als je er klaar voor was kon je de 100 graden warme banya in, werd je geslagen met twijgjes van de berkenboom (“massage”) en moest je daarna afkoelen in de sneeuw en het koude zwembad. Op mijn hoofd droeg ik een hoedje van vilt, omdat mijn haar nat was. Het hoedje beschermt je haar tegen de hoge temperatuur van het verdampende water. Ik ben blij dat ik nu ook mee kan praten over de banya, maar ben niet zeker of een bezoek voor herhaling vatbaar is.

 

 

Foto's 3 t/m 5: Winterpret in Siberië

Een paar dagen later stapte ik op het vliegtuig richting Moskou. Toen ik drie jaar geleden aan de HSE in Moskou studeerde, raakte ik bevriend met de Russische Elina en Lidia. Hoewel we nu ver uit elkaar wonen, hebben we altijd contact gehouden en zoeken we elkaar regelmatig op. Aangezien het in Moskou door de harde wind en sneeuw nog kouder aanvoelde dan in Omsk besloten Elina, Lidia en ik zo veel mogelijk binnen te blijven. We bezochten twee musea van MMOMA (Moskou Museum Of Modern Arts), brachten lekker veel tijd door in cafés, woonden een voorstelling in het Bolsjoi Theater bij (Il Monda Della Luna) en aten ijs in de GOeM. Op de laatste dag waagden we ons op de ijsbaan in het Gorki Park en hebben we een paar uur lekker geschaatst (zie foto 6).

 

 

Foto 6: Schaatsen in het Moskouse Gorky-park

Moskou was een heerlijke afsluiting van een mooie tijd. De drie weken in Rusland zijn omgevlogen en ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Het lesprogramma was jammer genoeg minder uitgebreid dan ik verwachtte (dagelijks 3 uur in plaats van 6 uur les), maar toch kan ik de winterschool in Omsk zeker aanraden.