De Russisch-Oekraïense Oorlog

De Russisch-Oekraïense Oorlog heeft een enorme mondiale impact. Het gaat daarbij in de media niet alleen over militaire of economische aspecten, maar ook over veranderende internationale machtsverhoudingen. Vaak wordt in de media een tamelijk gefragmenteerd beeld gepresenteerd waarbij veel onbesproken blijft. Deze cursus wil diepgaand aandacht besteden aan juist deze aspecten.

In februari 2022 viel Rusland Oekraïne aan. In tegenstelling tot wat het Kremlin verwachtte, bleek het Oekraïense leger een veel geduchter tegenstander dan gedacht. Uit een regionaal ontstond een mondiaal conflict. Vanzelfsprekend is deze oorlog één van de dominante thema’s in de media. Dit beeld is echter gefragmenteerd en dus onvolledig. Om een beter begrip van deze veel omvattende oorlog te krijgen, zijn diepgaander analyses nodig. Dat is nu precies wat deze cursus wil bieden. Het gaat hierbij begrijpelijkerwijs niet om de waan van de dag, maar om minder belichte aspecten die desalniettemin van grote invloed zijn.

Programma

  1. Het Russische historische Oekraïne beeld
  2. Het Oekraïne beeld van de eigen geschiedenis
  3. Religie als splijtzwam
  4. De Russische en Oekraïense economie
  5. Sterkten en zwaktes van beide strijdkrachten; oorlogsstrategie
  6. Propaganda
  7. De bondgenoten van Rusland
  8. Voorzichtig en met mate: de Westerse bondgenoten van Oekraïne 
  9. De mondiale effecten van de oorlog
  10. Toekomstperspectieven

Meer informatie

Vakgebied Geschiedenis
Locatie Groningen & online
Dag Donderdag
Uiterste inschrijfdatum

donderdag 7 september 2023

Tijd 14.15-16.00u
Cursusdata 21 september t/m 30 november 2023, 26 oktober vervalt. Reservedatum 7 december
Prijs € 260, Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.
Aantal colleges 10
Werkvorm Hoorcolleges

Inschrijving

Inschrijving is mogelijk via het inschrijfformulier.

Over de docent

Prof. dr. J.S.A.M. (Hans) van Koningsbrugge is hoogleraar Russische geschiedenis en politiek, directeur van het Nederland-Rusland Centrum en van het Centre for Russian Studies.