Rusland 20e en 21e eeuw

De wederopstanding van een grootmacht?

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie leek het er even op dat Rusland haar traditionele positie als grootmacht had verloren: 16 unierepublieken van de Sovjet-Unie werden onafhankelijk en de NAVO breidde uit richting oosten. Ook moest Rusland de stationering van troepen in Midden-Europa opgeven. De jaren waarin het land onder leiding stond van president Boris Jeltsin staan als chaotisch te boek en worden gekenmerkt door een economische malaise. Onder zijn opvolgers Vladimir Poetin en Dmitri Medvedev lijkt het beter met Rusland te gaan. Dat Rusland ook een zekere mate van assertiviteit heeft teruggekregen mag blijken uit het optreden van Rusland in de afvallige Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië in de zomer van 2008.Toch is het onzeker of de terugkeer van Rusland op het wereldtoneel op lange termijn daadwerkelijk zal plaatsvinden. Bovendien is het twijfelachtig of Poetin en Medvedev na de massale protesten in 2012 hun machtspositie ongewijzigd in stand kunnen houden. Deze geschiedenis en belangrijke kwesties zullen dan ook in deze collegereeks aan bod komen.

Opzet:Een vijftal colleges waarin elk een van de volgende periodes of themata in centraal zal staan: Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, het Rusland van Jeltsin, Het Rusland van Poetin in zijn eerste twee periodes, Rusland onder Medvedev, en Rusland in Poetins derde periode en de toekomstperspectieven voor Rusland.
Tijd:28 februari & 7, 14, 21 28 maart 2013 - 11u-13u
Plaats:Centre for Russian Studies, 2de verdieping universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, Groningen
Docent: N.A. Kraft van Ermel, MA
Prijs:€100

 

Voorafgaand aan deze cursus wordt ook een cursus over het 18e eeuwse Rusland en een aansluitend wordt er college over de stichting van Rusland: Het Kiëvse Roes (€15) aangeboden.

Wie zich voor zowel deze cursus over het achtiende eeuwse Rusland als de cursus over Rusland in de 20e en 21e eeuw inschrijft betaalt in plaats van €200 slechts €180 en krijgt het college over de stichting van Rusland: Het Kiëvse Roes er gratis bij. Dat komt neer op een totale korting van €35.

Inschrijven kan via: http://bit.ly/WuX1Lt